Vluchtelingen crisis
Sinds 2015 is er officieel sprake van een vluchtelingencrisis in Europa en zijn er al meer dan 1 miljoen vluchtelingen aangekomen in Europa. Dit komt allemaal door heftige conflicten in Syrië, Irak en Afghanistan. Het grootste deel van de mensen uit deze landen vinden veilige plekken in hun eigen land. Toch neemt het aantal vluchtelingen nog steeds toe. Deze zetten allemaal hun leven op het spel met de reis naar Europa. Deze is vaak zwaar, onverzorgd en lang (Vluchtelingencrisis bereikt Europa, z.d.). Dit is allemaal natuurlijk erg tragisch. Daarom zijn wij zeker bereid om vluchtelingen op te vangen in ons land. Alleen niet zomaar alle vluchtelingen. Wij willen deze vluchtelingen stroom namelijk zo veel mogelijk verminderen. Alhoewel wij dit wel op een verantwoorde en respectvolle wijze willen doen.
Arbeidsmigranten zijn in principe ook vluchtelingen. Zij “vluchten” vaak uit hun eigen land omdat ze in hun eigen land geen werk kunnen vinden of daar veel minder verdienen. Deze vluchtelingen komen hier dus alleen om te werken. Dit vinden wij geen probleem, omdat dit bijdraagt aan onze economie. Mensen uit het buitenland zijn vaak bereid veel langer en voor minder geld te werken. Dit komt ons natuurlijk perfect uit. Zo houden wij onze productiekosten laag en kunnen wij meer winst maken, of onze burgers goederen voor een lage prijs aanbieden.
Voor de oorlogsvluchtelingen gelden een paar richtlijnen. Buiten deze richtlijnen wordt door hoogopgeleide mensen verder bepaald. Wij vinden dat als vluchtelingen hier komen voor gezinshereniging dat ze ten alle tijden naar binnen kunnen. Wij vinden familie namelijk ook erg belangrijk en zouden nooit familie van elkaar willen scheiden. Buiten deze uitzondering willen wij bewijs zien dat de des betreffende personen al bij minimaal één ander land lang zijn geweest. Ook willen wij dan de reden zien voor het afwijzen. Bij de toelating zal ook altijd gecontroleerd worden of de personen een strafblad o.i.d. hebben. Met zoiets zullen ze namelijk nooit toegelaten worden. Wij willen namelijk alleen maar goede mensen ons land binnenlaten. Dit is nou eenmaal de makkelijkste en snelste manier om dit ook maar op een manier te checken.
Ook willen wij mensen waarvan hun eigen land weer als veilig wordt beschouwd, terugsturen naar dat land, op het moment dat zij nog geen vast werkcontract of koophuis hebben. Anders loopt Nederland vol met vluchtelingen die veilig in hun eigen land kunnen wonen. Wel willen wij dat dit op een snelle, maar wel normale manier gebeurt.
De EU probeert de oorzaken van vluchtelingenstromen aan te pakken en werkgelegenheid te creëren in landen van herkomst. Ze biedt opvanglanden financiële steun en werkt samen met andere landen en organisaties om mensensmokkelaars te bestrijden en de buitengrenzen te bewaken. Vluchtelingen kunnen asiel aanvragen, maar als dit wordt afgewezen, kunnen ze terug worden gestuurd naar hun herkomstland. De EU biedt ook steun aan lidstaten die asielzoekers opvangen en begeleidt terugkerende vluchtelingen naar hun herkomstland.
De Europese Unie is bezig met het aanpakken van de oorzaken van vluchtelingenstromen en het creëren van werkgelegenheid in de landen waar deze vluchtelingen vandaan komen. Hiervoor bieden zij financiering aan landen die vluchtelingen opvangen en werken zij samen met andere landen en organisaties om mensensmokkelaars te bestrijden en de buitengrenzen te bewaken. Vluchtelingen kunnen asiel aanvragen in de EU, maar als deze aanvraag wordt afgewezen, kunnen zij worden teruggestuurd naar hun herkomstland. De EU biedt ook steun aan lidstaten die asielzoekers opvangen en helpt bij het terugkeerproces voor vluchtelingen naar hun herkomstland. Wij vinden dat de EU dit erg goed doet en zijn het hier compleet mee eens.
Wooncrisis
Het probleem heerst dat er in Nederland te weinig woningen zijn. Op de helft van 2021 kwamen we er zelfs 279.000 tekort. De prijs van de huizen stijgt hierdoor enorm. In de laatste 5 jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld ongeveer 8% per jaar gestegen (De woningmarkt De Nederlandsche Bank, 2022). Dit maakt het voor de normale mens en vooral ook beginners binnenkort vrijwel onmogelijk om een huis te bemachtigen. In Nederland waren er in 2022, 3.434.455 huurwoningen (CBS, 2022). Ongeveer 34% van die huurwoningen zijn sociale huurwoningen (NOS, 2022). Dat komt neer op 1.167.715 sociale huurwoningen. Op dit moment gaan één op de acht sociale huurwoningen naar vluchtelingen (AD, 2022). Dat komt neer op ongeveer 145.964 woningen. Op het moment dat je de helft dit halveren zijn wij al erg goed op weg naar het verminderen van het woningen tekort en maken wij het makkelijker voor starters om voor een lage prijs een huis te kunnen huren.
Ook willen wij woningen bijbouwen. Voor 2025 denken wij aan meer dan een verdriedubbeling van het aantal dat in 2021 is bijgebouwd. In 2021 waren dat er bijna 69.000 (CBS, 2022). Dat betekent dat wij in 2025 dus rond de 200.000 woningen willen bij bouwen. Wij weten dat dit met de nodige voorbereidingen zeker mogelijk is. Onze voorwaarde voor deze nieuwe huizen is dat wij ze boven de zeespiegel willen bouwen. Wij snappen namelijk niet dat er nog steeds onder de zeespiegel bijgebouwd wordt. Over 50 tot honderd jaar ligt dit allemaal onderwater. Als je naar dit plaatje kijkt, zie je dat we voldoende woonruimte kunnen creëren boven de zeespiegel. Daar waar het kan willen wij flatwijken gaan creëren. Hier kan je op een kleine oppervlakte veel mensen kwijt. Ook zijn flats relatief snel en goedkoop te bouwen. Als parkeeropties willen wij graag onder deze flats parkeergarages bouwen. Een ander idee van ons is dat wij willen gaan testen met groene wijken. Dat betekent geen auto’s. Wij zorgen dan dat er goed en snel OV is om buiten deze wijk te komen wanneer nodig. Ook zorgen wij dan dat de basisbenodigdheden altijd in een straal van een paar kilometer zijn. Onder deze wijken zal dan ook één grote parkeergarage komen met uit- en ingangen aan verschillende zijden van de wijk. Wij willen deze flatwijken niet met laagbouw mengen want dat gaat ten koste van de privacy van deze mensen.